Jouw kennis veroudert sneller dan je denkt

Robbert Bouman 12-4-2017 11:52
Categorieën: Test

Van de 20 meest gevraagde jobs in 2010, bestond er geen één in 2004.

Wel eens gehoord van halfwaardetijd? De halveringstijd of halfwaardetijd is in de scheikunde en kernfysica de tijd waarna van een oorspronkelijke hoeveelheid stof nog precies de helft over is. Hetzelfde begrip is toe te passen op kennis: de tijd waarna van een oorspronkelijke hoeveelheid kennis de helft over is.

De ‘halfwaardetijd’ van de kennis van een ingenieur was zo’n jaar of tien geleden nog tien jaar en nu nog maar vijf jaar. Voor een ingenieur die in 1985 is afgestudeerd wil dat zeggen dat van de kennis waarover hij tijdens zijn diploma-uitreiking beschikte, in 1995 nog 50% relevant was. Een ingenieur die dit jaar afstudeert zal in 2005 al de helft van zijn kennis als achterhaald moeten beschouwen en 2010 zal nog maar een kwart van hetgeen hij op de universiteit heeft geleerd voor zijn werk van belang zijn.

En de verwachting is dat die halfwaardetijd van kennis verder afneemt als gevolg van de snelle opmars van technologie.

Dat zet aan het denken. Wat doe jij om jouw kennis te onderhouden en vernieuwen? Hoe blijf jij up-to-date en waardevol?

Verder lezen over dit onderwerp kan hier:

Reageer

Talent Enterprise helpt je verder
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in jouw carrière? Dan zit je hier goed, want Talent Enterprise helpt jou daarbij. Wij zijn al 16 jaar succesvol intermediair op de arbeidsmarkt voor HBO en universitair opgeleide professionals in diverse vakgebieden.