Ict'ers door overspannen arbeidsmarkt extreem gewild

N de Wit 7-7-2017 13:45
Categorieën: Test

Er is een groot tekort aan mensen met deskundigheid op het gebied van ict. Bedrijven weten zich geen raad. Maar wie informatie- en communicatietechnologie in zijn skillset heeft, is spekkoper.

Het tekort aan ict-personeel neemt in rap tempo toe. Inmiddels kan een op de vier ict-bedrijven in Nederland niet genoeg werknemers vinden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Twee jaar geleden was dat nog een op de negen, waarmee de ict-branche inmiddels de sector is die het meest last heeft van een gebrek aan personeel. Het tekort is zo groot dat ondernemingen opdrachten moeten weigeren.

Bedrijven komen al langer moeilijk aan ict'ers, zeggen ze bij branchevereniging Nederland ICT. Een woordvoerder: 'Sommige bedrijven investeren veel in recruitment, anderen zoeken naar talent over de grens. Maar uiteindelijk komt het ook vaak neer op minder klussen aannemen, helaas. Bedrijven worden hierdoor in hun groei belemmerd. Onze directeur was laatst op bezoek bij een cybersecuritybedrijf waar ze vertelden dat ze twee keer zo groot kunnen zijn als ze maar de juiste mensen vinden.'

Het nijpende tekort heeft een aantal oorzaken. Allereerst neemt de vraag naar specialisten fors toe omdat de hele wereld snel 'vertechnologiseert'. Neem alleen al de groei van het aantal apparaten dat op internet wordt aangesloten. Hiermee neemt ook de behoefte aan goede beveiligingsexperts toe. Maar ook naar dataspecialisten en deskundigen op het gebied van artificiële intelligentie bestaat veel vraag.

Aan de aanbodkant spelen tegelijkertijd uiteenlopende problemen. Op scholen is er nog nauwelijks aandacht voor ict. De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen die de digitale geletterdheid verplicht maakt in het onderwijs.

Microsoft-directeur Stigter vindt de aandacht voor digitale vaardigheden in het onderwijs een hoopgevende stap. 'Het is bittere noodzaak. Maar het wordt een behoorlijke kluif.'

Het bedrijfsleven is ongeduldig, snapt ook Remco Pijpers van Kennisnet, het netwerk dat scholen ondersteunt met ict. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is computing (waaronder programmeren valt) inmiddels al verplicht onderdeel in het onderwijs.

Maar de situatie daar is volgens hem niet te vergelijken met het Nederlandse onderwijssysteem: 'Daar wordt gewoon van bovenaf bepaald wat er moet gebeuren. In Nederland kan dat niet. Hier wil iedereen wel, maar trappen docenten vaak op de rem omdat ze al veel op hun bord hebben.' Pijpers verwacht dat het nog minimaal vijf jaar duurt voordat nieuwe kerndoelen zijn geformuleerd voor scholen. 'En dat is ook niet zo raar; het moet zorgvuldig gebeuren.'

Nederland moet voor ict-talenten uit het buitenland wel een aantrekkelijke vestigingsplaats blijven, vindt Nederland ICT. De woordvoerder: 'Op dit moment is er een regeling die bedrijven helpt specialistisch personeel uit het buitenland aan te trekken. Maar het lijkt erop dat politieke partijen dit willen afschaffen. Dat maakt het voor bedrijven nog lastiger om vacatures in te vullen. Bedrijven zullen dan nog meer geduld moeten hebben, tot al die jonge talenten hun scholen verlaten, volgepompt met de laatste digitale vaardigheden en hongerig naar constante bijscholing.'

Bron

Reageer

Talent Enterprise helpt je verder
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in jouw carrière? Dan zit je hier goed, want Talent Enterprise helpt jou daarbij. Wij zijn al 16 jaar succesvol intermediair op de arbeidsmarkt voor HBO en universitair opgeleide professionals in diverse vakgebieden.