Waaruit bestaat een goed CV?

...
Talent Enterprise

Waaruit bestaat een goed CV?

Recruiters en kandidaten denken lang niet altijd hetzelfde over hoe een cv eruit moet zien.
Er is onderzoek gedaan naar de mening van recruiters en kandidaten hierover. Wat zet je er wel in en wat vooral niet? Bij de zoektocht naar een nieuwe baan, begin je met het bijwerken van je cv. Wat zijn de do’s en don’ts voor het bijwerken van je cv?

Verschillende functies bij hetzelfde bedrijf op cv vermelden

25% van de kandidaten geeft aan dat zij niet alle functies vermelden die zij binnen een bedrijf hebben. Dit is een aandachtpunt, omdat het van groot belang is dat je dit wel vermeldt. Recruiters vinden dit belangrijk, zij zijn geïnteresseerd in alle taken en verantwoordelijkheden die jij hebt of hebt gehad. Zo krijgen ze idee wat je doet en een overzicht van de mogelijke groei die je binnen een bedrijf hebt gemaakt.

Eisen goed cv

Wat is nog meer belangrijk bij een goed cv? Recruiters geven aan: ‘beknoptheid’ (98,3%) en ‘kwalificaties’ (100%). Benoem alle belangrijke punten, maar houd ongeveer twee pagina’s aan als maximum . Zorg voor een logische opbouw en continuïteit van je carrière in een cv, vermeld als je ergens in gespecialiseerd bent. Aan de hand van de vereisten beoordeelt een recruiter of je geschikt bent voor de functie.

Opleuken cv

Het is geen probleem wanneer kandidaten hun cv rooskleuriger voorstellen dan de werkelijkheid. Nederland valt onder de drie minst strenge landen als het gaat om een waarheidsgetrouw cv. 23% van de recruiters vindt dat je best een beetje mag overdrijven op je cv. “Dit betekent niet dat recruiters minder eerlijk zijn, maar dat zij realistisch zijn over menselijk gedrag.” Zegt Joost Fortuin, Managing Director van Page Personnel. Als je iets wilt verkopen, dan doe je er alles aan om de feiten zo mooi mogelijk weer te geven. Dit is te vergelijken met het verhuren van een appartement. Je kiest de mooiste foto’s, waar het huis het grootst lijkt. Dat is op zich geen probleem, als het appartement bij aankomst nog maar te herkennen is. In elk land zijn de regels voor een cv weer anders. In Italië zijn ze bijvoorbeeld erg streng in het beoordelen van de waarheid op een cv.

Gat in cv niet problematisch (meer)

Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken over een gat op hun cv. 92% van de recruiters vindt het geen probleem als je een langere tijd zonder werk hebt gezeten. Maak je hier dus vooral geen zorgen om als dit bij jou het geval is. Tegenwoordig is het normaal als je de tijd neemt voor je studie of voor de kinderen zorgt. Een valkuil is om de periode dat je niet aan het werk bent geweest, toch werkrelevant probeert te maken op je cv. Een gat in je cv is enkel een probleem in de landen waar de werkloosheid de afgelopen jaren hoog was. Een aaneengesloten cv is dit soort landen beter.

Persoonlijke motivatie belangrijk

90% van de Nederlandse werkgevers waarderen een persoonlijke motivatie op je cv. Licht in deze motivatie ook toe wat je hobby’s zijn. Dit schetst een beeld over je persoonlijkheid en kan ervoor zorgen dat je opvalt op de grote stapel cv’s. Zeker wanneer je een bijzondere passie hebt o f iets uitzonderlijks hebt bereikt. Kandidaten zijn hier vaak nog terughoudend in en laten daarmee echt kansen liggen.

Loyaliteit loont

Recruiters en kandidaten zijn over loyaliteit we l met elkaar eens. Zowel de Nederlandse recruiters (96,2 procent) als kandidaten (72,2 procent) vinden het zeer goed overkomen wanneer je langer dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt. Loyaliteit is in een arbeidsmarkt die door een toenemende vraag sterk in beweging is erg belangrijk. Werkgevers hechten waarde aan continuïteit. Daarom wordt iemand aan die de afgelopen vier jaar verschillende werkgevers heeft gehad minder snel aangenomen.

Opvallend is dat recruiters minder waarde hechten aan vrijwilligerswerk. Tegenwoordig is het aantrekkelijk als je bijvoorbeeld voor een bekend merkt hebt gewerkt. Neem de tijd voor het opstellen van een goed cv, maar houd hierbij in je achterhoofd dat er minder zwaar getild wordt aan het enigszins overdrijven en een ‘gat’ in je cv.